
Užšaldymas – patogiausias būdas išsaugoti maisto produktų mitybinę vertę
Visuomenės sveikatos specialistai primena, kad maistas privalo būti ne tik skanus, sveikas, bet ir saugus. Apie maisto saugą šiuo metu kalbėti kaip niekad aktualu – daugelis namuose sukaupė daugiau nei įprasta maisto atsargų, o netinkamai laikomas ar nesaugiai tvarkomas maistas gali ne tik sugesti, bet ir pakenkti sveikatai. Šiandien trumpai primename apie užšaldymo būdą ir jo privalumus.
Užšaldymas turi būti vykdomas minus 18ºC temperatūroje, nes tokioje temperatūroje maisto produkte susidaro smulkūs vandens kristalai, nesuardomos ląstelių sienelės, išlieka nepakitusios produktų maistinės savybės. Konservuojant šalčiu išlieka 85-90 proc. biologiškai vertingų medžiagų.
Užšaldyti ir laikyti produktus reikia ne mažesnėje kaip minus 18ºC temperatūroje. Svarbi taisyklė – užšaldyti reikia kuo greičiau. Patogiausias būdas – nuplautas ir nusausintas uogas, vaisius paskleisti galima šaldiklyje plonu sluoksniu, po 30 min. suberti į tam skirtą maišelį, dėžutę. Kai užšaldomas plonas sluoksnis, t.y. greitai, vandens molekulių kristalizacija vyksta lėtai, nesuplėšo ląstelių, todėl atšildytos uogos lieka sveikos, tinka puošimui. Nepatariama į šaldiklį dėti dėžučių ar maišelių su kambario temperatūros produktais, nes kol indelyje sušals uogos, praeis maždaug para, dėl sparčios vandens molekulių kristalizacijos uogos ar vaisiai sušals į gumulą. Kai jas norėsime atšildyti, praras savo formą. Užšaldant maisto produktus 1-4ºC temperatūroje, ląstelėse susidaro stambūs vandens kristalai, suardomos ląstelių sienelės, prastėja produkto mitybinė vertė.
Vaisiai, uogos, daržovės prieš užšaldymą turi būti nuplautos, išdžiovintos, nusausintos, sudėtos į dėžutes ar konteinerius nestoru sluoksniu ir užšaldytos. Visiškai sušaldytus produktus patogiausia laikyti hermetiškai uždaruose induose, polietileno/folijos pakuotėse. Šaldomus produktus svarbu apsaugoti nuo to, kad neišgaruotų skystis, nes šaldant maistas taps sausas, kietas. Šaldymui geriausiai tinka naudoti specialias pakuotes, atsparias drėgmei ir garams: plastikinius indus, plastiku dengtą šaldymui skirtą popierių ar polietileno maišus ar plėveles. Prieš užsandarinant pakuotę, būtina iš jos išspausti orą, bei palikti 1 cm tarpą galimam produktų išsiplėtimui.
Užšaldymui tinka visos uogos, jos turi būti perrinktos, sveikos. Miško uogos – žemuogės, mėlynės, avietės – šaldomos neplautos, gerai perrinktos.
Tinka šaldyti beveik visas daržoves, prieskonius, žalumynus, kurie nepraranda aromato. Patariama šaldyti susmulkintas daržoves, prieskonius, vėliau bus patogu naudoti, nepraras savo aromato.
Nerekomenduojama šaldyti bulvių, nes jos tampa saldžios, pakinta jų konsistencija. Nepatartina šaldyti labai vandeningų produktų – agurkų, pomidorų, juos geriau marinuoti.
Šaldyti produktai turėtų būti suvartojami per sezoną iki kitų metų derliaus. Užšaldyti citrusiniai vaisiai turėtų būti sunaudojami per 6 mėn.
Sušaldytų produktų atšildymas. Svarbu laikytis pagrindinės taisyklės: atšildyti tiek užšaldytų produktų, kiek planuojama suvartoti per vieną kartą. Pakartotinai užšaldyti jau atšilusio produkto neleidžiama, nes atšildžius pagreitėja mikrobiologiniai procesai, toks produktas gali tapti nesaugus. Atšildymas gali būti vykdomas tokiu būdu: originalioje pakuotėje laikyti maistą šaldytuve, taip pat galima pasinaudoti mikrobangų krosnelės atšildymo funkcija, atšildyti kambario temperatūroje. Maistui turėtų būti pateikti produktai dar su likusiais ledų kristalais, nes pilnai atšildyti vaisiai gali būti sutižę, minkšti, praradę savo spalvą.
Informacija parengta pagal Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenis