
Produktas, be kurio neįsivaizduojame šv. Velykų: ką svarbu žinoti apie kiaušinius?
Kiaušiniai yra vienas maistingiausių produktų, kurių sudėtyje yra beveik visų žmogaus organizmui reikalingų maistinių medžiagų, mineralų bei vitaminų – gaminančių energiją kūno ląstelėse, reguliuojančių smegenų, nervų, sistemos veiklą, bei medžiagų apykaitą., taip pat ir omega – 3 riebiųjų rūgščių, itin svarbių žmogaus organizmui. Kiaušiniai laikomi vienu geriausių baltymų šaltinių.
Net 96–98 proc. kiaušinių maistinių medžiagų gerai įsisavinamos, o vieno vištos kiaušinio maistinė vertė prilygsta 40 g mėsos arba 200 g pieno. Kiaušinių kaloringumas priklauso ir nuo paties kiaušinio dydžio. Pagal skirstomas klases S dydžio kiaušinis turi apie 54 kcal, M – 63 kcal., L – 72 kcal.,o XL – 80 kcal.
Kiaušinyje yra daug lengvai virškinamų baltymų, savo sudėtyje turinčių amino rūgščių, o kiaušinio trynio riebaluose – nesočiųjų riebiųjų rūgščių. Kiaušinio baltyme gausu natrio, sieros, chloro, kalio, o trynyje – fosforo, sieros, kalcio. Be to, tryniuose yra daug riebaluose tirpstančių vitaminų. Vištos kiaušinio trynyje yra apie 3,8 mg mikroelementų (daugiausia – geležies ir cinko), o baltyme jų – apie 2,8 mg. Trynyje yra gana daug vitaminų A, E, D, tiamino (B1), riboflavino (B2). Vieno vidutinio kiaušinio trynyje yra 0,3 g cholesterolio, o lecitino net iki 9 proc. viso kiaušinio masės. Labai bijantys valgyti kiaušinius turėtų prisiminti, jog lecitinas mažina nepageidaujamą cholesterolio kiekį. Jeigu nepiktnaudžiavote kiaušiniais visus metus, tad 2 ar 3 suvalgyti per šv. Velykas tikrai nepakenks sveikatai.
Daugiau skaitykite:
https://vmvt.lt/naujienos/produktas-be-kurio-neisivaizduojame-sv-velyku-ka-svarbu-zinoti-apie-kiausinius