
Nėščiųjų ir žindyvių mitybos ypatumai
Nėštumo ir žindymo laikotarpiu moteris dažnai susimąsto kaip teisingai maitintis, kokį maistą rinktis, kad gautų kuo daugiau maisto medžiagų ir kartu vaikutis gimtų sveikas?
Nėščiosios mityba
Nėštumo metu moteriai rekomenduojama maitintis sveikai – pilno grūdo ir pieno produktai, vaisiai ir daržovės – tai kertiniai sveikos mitybos pamatai. Nepamirškite – nėštumas yra normalus fiziologinis moters gyvenimo tarpsnis, tad nepatartina pradėti valgyti „už du“ . Svarbu sveikai maitintis, nes visas maistines medžiagas vaisius gauna per motinos kraują. Nėščioji turi valgyti kuo įvairesnį maistą ir iš visų maisto grupių, papildydama jį reikiamu geležies, folio rūgšties, kalcio, jodo, cinko kiekiu. Nėščiosioms reikia dvigubai daugiau geležies, 50 proc. daugiau – folio rūgšties ir 15 proc. daugiau jodo.
Nėščiosios mitybos principai
Nėštumo laikotarpiu reikėtų vengti alkoholio, žalios arba ne visai išvirusio mėsos, taip pat žalios žuvies. Nėštumo metu tabu turėtų būti tartaras, sušiai, rūkytos mėsos gaminiais. Patartina vengti nepasterizuoto pieno ir jo produktų. Nėštumo metu patartina valgyti tik gerai išvirtus kiaušinius, kad išvengtumėte salmoneliozės infekcijos.
Vaiko žindymo laikotarpiu moteriai patartina maitintis sveikai, vartoti daug įvairių maisto produktų. Rekomenduojama valgyti vaisius ir daržoves (žalias arba virtas), pilno grūdo grūdinius produktus, baltymų turintį maistą: mėsa, pienas, kiaušiniai, žuvis, riešutai.
Visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Giedrė Vaidotienė