Skip to content

Mitybos ypatumai vasaros metu

Pasidalinkite

Vasara ir karštas oras – tikras išbandymas žmogaus organizmui, nes karštis gali būti ne tik dirglumo, koncentracijos ir miego sutrikimų bet ir išsekimo priežastimi. Tad kokius maisto produktus vartoti karštuoju metų laiku? Į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis dienos racioną?

Kiekvienas žino, jog vasarą labai svarbu gerti daug skysčių, tačiau retas susimąsto apie tai kokius vartoti maisto produktus, kad jie leistų lengviau prisitaikyti prie aukštos aplinkos temperatūros, saulės poveikio ir su kuriais organizmas gautų reikalingas medžiagas ne tik gyvybės palaikymui bet ir sveikatos išsaugojimui bei gerinimui.

Šiltuoju metų laiku žmonės nelinkę namuose gaminti maisto, tad pradeda vyrauti greitas, nesveikas ir higienos reikalavimų neatitinkantis maistas, tad padaugėja susirgimų per maistą plintančiomis infekcijomis. Dažniausiai užsikrečiama bakterinės kilmės žarnyno ligomis, maisto toksinėmis infekcijomis ir kirmėlinėmis ligomis (pvz. askaridozė). Šios ligos pasireiškia: pykinimu, vėmimu, viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmais. Jei norite išvengti ligų susijusių su maistu, patariama laikytis keleto paprastų taisyklių:

 Vasarą organizmas nebereikalauja sunkių, riebių ir kaloringų produktų, nes jam nebereikia tiek šildytis, kiek žiemą. Kad nebūtų apsunkinta virškinimo sistema bei apkrauta širdis, rinkitės tokius produktus, kurie ne tik suteikia sotumo jausmą, bet taip pat yra lengvai virškinami bei aprūpina organizmą visomis reikiamomis medžiagomis, pvz. natūralus jogurtas, kefyras, įvairios salotos, arbūzai, žuvis. Vietoj įprastinių užkandžių geriau rinktis lengvus, neriebius – vaisus, daržoves, riešutus, sėklas. Taip maitindamiesi neapkrausite savęs nereikalingomis kalorijomis, valysite žarnyną, apsisaugosite nuo vidurių užkietėjimo ir pasirūpinsite, kad jūsų organizmas gautų daug vitaminų ir mikroelementų.

Švieži vaisiai – puikus pasirinkimas, kadangi jie yra lengvai įsisavinami ir sudėtyje turi daug skysčių. Vietoj įprastų užkandžių vasarą rinkitės arbūzus arba melionus, nes šie savo sudėtyje turi itin daug vandens (daugiau nei 90 proc.), todėl puikiai atgaivins karštą vasaros dieną. Jų sudėtyje taip pat yra magnio, kalio ir kalcio, kurių netenkame gausiai prakaituodami. Arbūzai ar melionai yra labai puikus užkandis ar desertas šiltuoju metu laiku. Sudėtyje esančiu vandens kiekiu jiems nė kiek nenusileidžia agurkai. Kaip ypač tinkamus vartoti karštuoju metu laiku, iš kitų vaisių galima išskirti bananus. Nors valgydami bananus ir negausite daug skysčių, tačiau jų sudėtyje yra gausu kalio, kurio daug netenkama prakaituojant. Kalio trūkumą taip pat galite kompensuoti valgydami šviežias žalias daržoves, pupeles ir grūdinius produktus. Ledus pakeiskite – uogomis. Jos yra puikus organizmui reikalingų vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinis. Rekomenduojama vartoti kuo įvairesnes uogas, nes jos gerina medžiagų apykaitą, degina riebalus ir skatina žarnyno veiklą. Trešnės padeda šalinti iš organizmo toksinus, skysčių perteklių. Juodieji serbentai efektyviai tonizuoja, gerina medžiagų apykaitą. Agrastai padeda šalinti iš organizmo sunkiųjų metalų druskas, spartina plaukų augimą, stimuliuoja ląstelių atsinaujinimą, stiprina kraujagyslių elastingumą. Avietės – tikras gyvybingumo ir žvilgesio šaltinis plaukams.

Vasarą svarbu išlaikyti pagrindinius sveikos mitybos principus – valgyti bent tris kartus dienoje pakankamai įvairų maistą. Tarp pagrindinių valgymų – pusryčių, pietų ir vakarienės naudinga užkąsti. Vakarienę geriausia valgyti likus bent 3-4 valandoms iki miego. Jei sunku užmigti tuščiu pilvu, galima išgerti kefyro ar pasukų. Valgyti lengvą, nekaloringą, neriebų ir gaivų maistą, vartoti pakankamą kiekį skysčių.

 

Visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Giedrė Vaidotienė