Skip to content

Mitybos ypatumai vasarą

Pasidalinkite

Vasarą mitybos ypatumai šiek tiek turi skirtis nei kitais metų laikais, tačiau sveikos mitybos rekomendacijos išlieka tos pačios ištisus metus. Žiemos metu žmonės valgo sotesnius patiekalus, vartoja mažiau vaisių, daržovių, tačiau vasaros metu žmogaus organizmui reikia liesesnių ir lengviau virškinamų produktų, patiekalų. Straipsnyje patarsime kaip reiktų maitintis vasaros metu ir kokia turi būti maisto priežiūrą.

Vasaros metu nepatariame vartoti gaiviųjų gėrimų su dirbtiniais saldikliais, cukrumi, dažikliais ir kvapiosiomis medžiagomis. Į gėrimų sudėtį įeinantys dirbtiniai saldikliai pasižymi savybe ne slopinti, bet didinti troškulį (vanduo pasišalina iš žmogaus organizmo su šlapimu) ir apetitą, todėl tokių gėrimų reikėtų vengti. Taip pat patariame nepiktnaudžiauti lengvais alkoholiniais gėrimais (alus, sidras, kokteiliai). Šių gėrimų poveikis panašus kaip ir gaiviųjų gėrimų. Taigi, vasaros metu geriausiai vartoti vandenį, kurio šiltą dieną reiktų išgerti apie 2,5-3 litrus. Tam, kad išlaikyti patenkančio ir pasišalinančio vandens pusiausvyrą.

Karštą vasaros dieną geriau nevartoti: sotaus kaloringo maisto (lašinių, riebios mėsos, keptų mėsos gaminių, riebaluose keptų produktų), sūrių produktų, stiprios kavos, greitai gendančių maisto produktų. Taip pat reikėtų nevalgyti sveikatai nepalankių užkandžių ar greito maisto, traškučių, skrudintų gaminių, kepintų riešutų ir kito greito maisto. Vasaros metu pasitaiko, kad organizmas nesugeba suvirškinti riebalų, tuomet jaučiamas pykinimas, sunkumas skrandyje, kyla raugulys. Šiltuoju laikotarpiu geriausiai, kad maistas būtų lengvas, neriebus, reikėtų vengti saldumynų. Vasaros metu reiktų valgyti, kaip ir kitais metų laikais – 3 kartus per dieną. Pusryčiams geriausiai valgyti košes. Pietums patariame valgyti neriebią mėsą (paukštieną, jautieną) arba žuvį su dideliu kiekiu daržovių (geriausiai, kad daržovės būtų šviežios). Vakarienei labiausiai tinka lengvas maistas, salotos, vaisiai taip pat galima vartoti neriebius pieno produktus (kefyras, jogurtas ir kt.).Tarp valgymų, jei norisi kažką užkąsti, geriausiai rinktis vaisius, daržoves ir nesūrius riešutus. Kitaip tariant, jei žiemą tinkamas riebesnis maistas, tai vasarą žmogaus mityba turi būti sveikesnė (vasaros metu žmogaus mityba turi būti artimesnė sveikai mityba).

Vasaros laikotarpiu padaugėja susirgimų žarnyno infekcinėmis ligomis. Tokios ligos dažniausiai plinta per patogeniniais mikroorganizmais (tokiais, kurie gali sukelti ligą) užterštą maistą ir vandenį. Kaip galima sumažinti riziką susirgti per maistą plintančiomis žarnyno infekcinėmis ligomis?