Skip to content

Mityba šaltuoju metų laiku

Pasidalinkite

Žiema – metas, kai mūsų klimato zonoje gyvenantiems žmonėms pradeda trūkti saulės energijos, parduotuvėse sumažėja šviežių daržovių ir vaisių, sumenksta ir organizmo atsparumas, lengviau limpa virusinės ir peršalimo ligos. Žiemą vertėtų atsigręžti į rauginto pieno produktus, mat produktai, praturtinti gyvosiomis bakterijomis, padeda stiprinti organizmo atsparumą.

Norintiems stiprinti iminitetą rekomenduojama vartoti imbierą. Tradicinis imuniteto stiprinimo „kokteilis“ su imbieru: sutarkuoti imbiero šaknį, smulkiai supjaustyti citriną ir viską pagardinti medumi. Pasigamintą mišinį po šaukštą valgykite tris kartus per dieną. Jei norite gerti kaip arbatą – užplikykite karštu vandeniu tik citriną ir imbierą, o arbatai šiek tik pravėsus dėkite medų.

Rūgštaus pieno produktai – gripo priešai. Rūgštus pienas ir jo produktai yra gerai virškinami ir padeda palaikyti gerąją žarnyno mikroflorą, kuri daro didžiulę įtaką imuninei sistemai. Jeigu žarnyne pagausėja žalingosios mikrofloros, imuninei sistemai sunkiau pasipriešinti peršalimo ligoms ir gripui. Kasdienis rūgštaus pieno produktų (kefyro, varškės, „gyvojo“ jogurto) vartojimas yra puiki disbakteriozės profilaktika.

Jei visgi nepavyko išvengti ligos vertėtų žinoti, jog labai svarbu palaikyti pakankamą skysčių balansą organizme. Sergant per dieną reikia išgerti 2-3 litrus skysčių. Gėrimas turi būti skanus, žadinti apetitą, tuomet nereikės jo gerti per prievartą. Peršalusiems rekomenduojama gerti parūgštintus gėrimus: nestipri arbata su citrina arba paprastas vanduo, į kurį įspausta citrinų arba apelsinų sulčių, bruknių ar spanguolių morsas. Sergant stiprios arbatos ir kavos patartina atsisakyti, nes šie gėrimai be reikalo apkraus širdį ir dehidratuos organizmą.

Česnakas yra pagrindinis vitamino A ir C, PP, B, kalio, fosforo, magnio, geležies, daug seleno ir sieros junginių, amino rūgščių šaltinis. Dauguma senyvo amžiaus žmonių česnaką tebenaudoja peršalimo ligų bei gripo gydymui, nes šis augalas turi medžiagų, kurios skatina šlapimo ir prakaito išsiskyrimą, mažina karščiavimą. Mokslininkų tyrimais patvirtinta, kad česnakas yra gamtinis antibiotikas, o sutrinta česnako skiltelės tyrė naikina mikroorganizmus maždaug 280 valandų. Be to, česnako ekstraktas naikina daugelį bakterijų ir grybelių. Beje, svarbu žinoti, kad šviežias česnakas dirgina virškinimo trakto gleivinę, kepenis ir inkstus, todėl pastebėjus šių organų uždegimą, šviežio česnako geriau nevalgyti.

Česnakiniai liaudies medicinos receptai sergantiesiems:

Nuo slogos. Smulkiai supjaustyti 2 česnako skilteles, užpilti 3 šaukštais vandens ir palaikyti 3 val.. Tada nukošti ir po 4−6 lašus šio skysčio įlašinti į abi nosies landas.

Nuo gripo ir jo profilaktikai. Gripo profilaktikai kas vakarą prie lovos padėti smulkiai supjaustytą česnako skiltelę. Taip pat į nosį galima įdėti česnakų tyrele suvilgytą vatos tamponėlį. Jau susirgus gripu galima smulkiai supjaustyti 100 g česnakų ir sumaišyti juos su 100 g medaus. Po šaukštą šio mišinio išmaišyti pusėje stiklinės vandens ir išgerti vakare prieš miegą. Šis vaistas mažins temperatūrą, padės atsikosėti.

Nuo peršalimų ir jų profilaktikai. Supjaustyti keletą skiltelių česnako, užpilti vienos citrinos sultimis. Mišinį uždengti ir kelias dienas palaikyti tamsioje vietoje. Vieną šio mišinio šaukštelį praskiesti su stikline virinto vandens ir gerti. Jeigu skauda gerklę, šiltą vandenį reikėtų atskiesti su citrinų sultimis ir šiuo mišiniu skalauti gerklę. Naudojant šį mišinį galima daryti ir gydomuosius kompresus. Tereikia mišiniu suvilgyti medžiagos gabalėlį, uždėti jį ant kaklo, šiltai aprišti ir laikyti apie pusę valandos.

Visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Giedrė Vaidotienė