
Maisto švaistymas. Kaip jo išvengti karantino metu?
Šiandien apsilankę prekybos centre mes nerandame vieno ar kito mums reikiamo maisto produkto, ar pamenate kada tai buvo? Tai COVID-19.
Visuomenės sveikatos specialistai primena, kad atsakingai pasirinktumėte maisto produktus, jų kiekį. Taip pat ypatingą dėmesį atkreiptumėte į maisto produktų tinkamumo vartoti terminą.
Maisto produkto tinkamumo vartoti terminas – tai terminas, per kurį tinkamai laikomas produktas išlaiko savo specifines savybes, kurias patvirtina gamintojas atitinkamais dokumentais.
Pasibaigus tinkamumo vartoti terminui už deklaruotą produkto saugą ir kokybę gamintojas neatsako.
Tinkamumo vartoti terminas nurodomas taip: „Geriausias iki…“, kai datoje rašoma diena ir „Geriausias iki … (pabaigos)“ – kitais atvejais. Šalia šių žodžių užrašoma data arba nuoroda į tai, kurioje pakuotės vietoje ji yra. Prireikus po šios informacijos aprašomos laikymo sąlygos, kurių būtina laikytis tada, kai produktas laikomas nustatytą laiką.
Data rašoma neužkoduota forma šia tvarka: diena, mėnuo ir metai.
Produktams, kurių tinkamumo vartoti terminas:
- trumpesnis kaip 3 mėn., pakanka nurodyti dieną ir mėnesį;
- 3–18 mėn., pakanka nurodyti mėnesį ir metus;
- ilgesnis kaip 18 mėn., pakanka nurodyti metus.
Maisto produktų, kurie mikrobiologiniu atžvilgiu yra greitai gendantys ir dėl to per trumpą laiką gali tapti kenksmingi žmonių sveikatai, minimalus tinkamumo vartoti terminas keičiamas į „Tinka vartoti iki…(data)“ (įrašoma data arba nuoroda į tai, kurioje ženklinimo vietoje ji nurodyta). Po šios informacijos aprašomos laikymo sąlygos, kurių būtina laikytis.
Kuo skiriasi sąvokos „Geriausias iki…“ ir „Tinka vartoti iki…“
Nuoroda „Geriausias iki …“ arba „Geriausias iki … pabaigos“ (t. y. minimalus tinkamumo vartoti terminas) nurodoma ant negreitai gendančių maisto produktų pakuočių. Pavyzdžiui: kruopų, miltų, makaronų, taip pat konservuotų, džiovintų maisto produktų ir pan. Pasibaigus šalia užrašo „Geriausias iki …“ nurodytam terminui, maisto produktai dar yra saugūs vartoti, tačiau jų kokybė jau gali būti pablogėjusi.
Nuoroda „Tinka vartoti iki …“ (t. y. maksimalus tinkamumo vartoti terminas) nurodoma ant greitai gendančių maisto produktų ir per trumpą laiką gali neigiamai paveikti žmonių sveikatą. Taip ženklinami mėsos, žuvies ar paukštienos produktai, gaminiai ar pusgaminiai, pienas ir pieno produktai, šviežiai spaustos, nepasterizuotos vaisių sultys ir pan. Pasibaigus šalia užrašo „Tinka vartoti iki …“ nurodytam terminui, maisto produktai gali būti nesaugūs ir neturi būti vartojami.
Informacija parengta pagal Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenis