.jpg)
Ką gerti karštą vasaros dieną?
Į Lietuvą atkeliavus kalendorinei vasarai Raseinių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai rekomenduoja atkreipti dėmesį į skysčių vartojimą. Kiek ir kokių skysčių rekomenduojama gerti, kuo skaninti ir dėl ko taip svarbu skysčius vartoti karštuoju metų laiku?
Vanduo sudaro apie 70 proc. žmogaus kūno masės. Normalios temperatūros sąlygomis ir saikingai užsiimantis fizine veikla žmogus per dieną turėtų išgerti nemažiau vieno litro vandens. Esant aukštesnei oro temperatūrai skysčių kiekį reikia didinti. Vidutiniška paros norma apie 2,5 litro skysčių. Derėtų nepamiršti, jog apie 1,5 litro organizmas gauna su papildomais skysčiais (kava, arbata, sriuba ir kt.), apie 1 litrą – su maisto produktais ir 0,3 – 0,4 litro išskiria pats. Organizme sumažėjus 1 – 2 proc. vandens, jaučiamas troškulys. Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja skaičiuoti vandens vartojimą atsižvelgiant į kūno masę. Suaugusiam ir sveikam žmogui per parą būtina suvartoti 30 mililitrų skysčių kiekvienam kūno masės kilogramui. Lieknesniems žmonėms ekspertai siūlo kitą formulę: 100 ml pirmiems 10 kūno masės kilogramams, 50 ml kitiems 10 kilogramų ir 15 ml – likusiam svoriui.
Skysčių trūkumas slopina raumenų jėgą, lėtina medžiagų apykaitą, sutrinka koordinacija, organizmui gresia patirti šilumos smūgį dėl nepakankamo prakaitavimo. Prasidėjus net ir nedidelei dehidratacijai juntamas nuovargis, galvos svaigimas, pykinimas, sutrinka širdies veikla, nes tirštėja kraujas, blogėja raumenų aprūpinimas maistinėmis medžiagomis ir deguonimi. Tad karštuoju metų laiku, kuomet daugiau prakaituojama, būtina gerti vandenį.
Vasaros metu troškulį rekomenduojama malšinti ne vienos, o skirtingų rūšių gėrimais – taip organizmas gauna daugiau ir įvairesnių mineralinių medžiagų bei mikroelementų. Taip pat daugiau gerti reikėtų dirbant sunkesnį fizinį darbą, aktyviai sportuojant. Jei ištroškote rinkitės vėsų vandenį arba arbatą. Vanduo atkuria vandens balansą, vėsina, atgaivina – ai universalus, geriausiai troškulį malšinantis gėrimas. Žaliojoje ir juodojoje arbatoje yra naudingų medžiagų, jos praturtintos antioksidantais, kurie detoksikuoja laisvuosius radikalus, pažeidžiančius organizmo ląsteles.
Tiems, kam sunku gerti vandenį rekomenduojame jį pagardinti:
Visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Giedrė Vaidotienė