Skip to content

Balandžio 29-oji – Tarptautinė imunologijos diena: imunitetą stiprinanti mityba turi tapti įpročiu

Pasidalinkite

Balandžio 29 – ąją pasaulyje minima Tarptautinė imunologijos diena.  Imunitetas – tai mūsų organizmo gebėjimas atskirti, kas yra sava ir kas yra svetima. Tai, kas sava – apsaugoti, o kas svetima – sunaikinti. Imuninė sistema užtikrina organizmo apsaugą nuo įvairių nepalankių, neretai žalingų ir kenksmingų išorinių organizmų, kaip virusai ir bakterijos, nuo pakitusių (vėžinių) ląstelių ir geba išsaugoti stabilią vidinę žmogaus organizmo terpę. Jei gerai funkcionuoja imunitetas – tuomet žmogus išvengia ir apsisaugo nuo daugelio ligų. Mūsų aplinkoje pilna imuniteto slopintojų, bet labiausiai mums kenkia – vaistai nuo temperatūros, antibiotikai, gliukokortikoidai, nuolatinis stresas, cukrus ir gausus angliavandenių naudojimas, nepilnavertė mityba, neigiamos emocijos, rūkymas bei miego stygius.

Natūralūs imuninės sistemos stiprinimo būdai

Sveika gyvensena, pilnavertė mityba, natūralus organizmo stiprinimas – pagrindiniai geros imuninės sistemos veiklos veiksniai. Pirmiausia turime pašalinti imuniteto  slopintojus, kurie yra mūsų aplinkoje, bei grynas oras, saulė, vėjas, vanduo, geros emocijos – svarbūs faktoriai įtakojantys imuninės sistemos formavimąsi. Imunitetą stiprinanti mityba- turi tapti mūsų įpročiu. Įtraukite į savo dienos racioną maisto produktų, kurie turi antioksidatorių, ypač  A, C ir E grupės vitaminų – jie valo organizmą nuo laisvųjų radikalų (kenksmingų medžiagų), bei  stiprintina mūsų imuninę sistemą.

IMBIERAS – pasižymi tonizuojančiu efektu, jo eteriniai aliejai pasižymi su bakterijomis kovojančiomis ypatybėmis bei imunitetą stimuliuojančiu, uždegimą slopinančiu efektu. Imbiere gausu ir aminorūgščių, vitaminų A, B, C, taip pat magnio, fosforo, geležies, kalcio.

MEDUS – jame gausu mineralinių medžiagų: natrio, magnio, fosforo, kalio, kalcio, geležies, cinko, seleno, jodo. Taip pat meduje yra vitamino A, B grupės, C, D, E vitaminų, niacino, folio rūgšties. Jis palengvina peršalimo požymius, slopina kosulį, netgi šalina toksinus iš mūsų kūno. Svarbiausia medų vartoti nedideliais kiekiais ir neskubėti juo gardinti karštų arbatų.

SPANGUOLĖS – jose yra flavonoidų, organinių rūgščių, pektinų, vitamino C, niacino, jodo, geležies, mangano, vario, kobalto. Spanguolių uogos naudingos žarnynui, nes jose yra nesuvirškinamų polisacharidų – celiuliozės ir pektinų. Organinės rūgštys stimuliuoja virškinimo fermentų gamybą. Geležis stiprina kraują. Spanguolių polifenoliai proantocianidinai ir fruktozė stabdo bakterijų (E. Coli ir kai kurių kitų gramneigiamų bakterijų) prikibimą prie šlapimo takų gleivinės, todėl bakterijos yra pašalinamos su šlapimu. Spanguolės, kaip vitaminų, mikroelementų ir organinių junginių šaltinis, yra labai naudingos peršalus, karščiuojant, sergant gerklės ir dantenų uždegimais, gydantis antibiotikais, kai dažnai vargina šlapimo takų uždegimai.

CITRINA – dvi citrinos turi rekomenduojamą vitamino C paros dozę. Be vitamino C, citrinose yra kalcio, magnio, bioflavonoidų, pektino. Citrina – tikras antioksidantų sandėlis, saugo nuo laisvųjų radikalų, pirmiausia – širdies ir kraujagyslių sistemą.

ČESNAKAS – juose yra daug fitoncidų, pasižyminčių antimikrobinėmis, grybelius ir parazitus naikinančiomis savybėmis, stabdančių bakterijų dauginimąsi. česnakas – natūralus antibiotikas. Tai vienas stipriausių prieskonių, kuris kovoja tiek su virusais, tiek su bakterijomis, saugo ir nuo kirmėlių bei parazitų.

ŠALTALANKIO UOGOS – Mūsų senoliai nuo senų senovės žinojo, kad šaltalankiuose slepiasi ypatinga jėga, galinti išgydyti net ir bjauriausią peršalimą ir stiprinanti imunitetą.

Šaltalankių uogos  turi daug C, PP, B vitaminų, folio rūgšties, gliukozės, geležies, mangano. Taip pat vaisiai turi: Vitamino E, kuris saugo odą nuo senėjimo, žalingo saulės spindulių ir laisvųjų radikalų poveikio. Vitamino F, kuris reguliuoja medžiagų apykaitą. Vitamino A, kuris gerina regą. Vitamino P, kuris stabdo aterosklerozės vystymąsi, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, gerina žarnyno veiklą. Tiamino – atkuria organizmą po ligų ir psichinių bei fizinių pervargimų. Oleino rūgšties – plečia širdies, smegenų kraujagysles, intensyvina kraujo apytaką, mažina kraujo spaudimą. Serotonino –  stiprina organizmo priešinimąsi infekcijoms, spartina kraujo krešėjimą, normalizuoja kraujospūdį. Vaisių išspaudos turi daug ląstelienos, todėl gerina virškinimą.

Ir pabaigai – „Žmogus – kaip augalas, turi garuoti ir vėsintis vėjuje, lietuje ir šaltyje, kitaip jis silpsta ir vysta. Žodžiu, turi grūdintis“. (J. A. Komenskis)

Donata Globienė
Visuomenės sveikatos specialistė,
vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą